FacebookTwitterYoutubeInstagram

Istoric

Facultatea de Agricultura din cadrul USAMVB „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara are o traditie de peste 70 de ani in peisajul invatamantului agronomic superior din Romania. De la infiintarea sa in anul 1945 si pana in prezent, Facultatea de Agricultura s-a impus ca o institutie de referinta, dezvoltandu-se progresiv in raport cu evolutia cunoasterii stiintifice si a societatii, in ansamblu. Pana in anul 1989, Facultatea a functionat doar cu specializarea Agricultura, celelalte fiind infiintate ulterior, ca raspuns la solicitarile realitatii agriculturii romanesti, dar si ca modalitati de a raspunde eficient exigentelor societatii bazate pe cunoastere. În prezent, Facultatea functioneaza cu urmatoarele programe de studiu: Agricultura, Protectia plantelor, Exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultura și industria alimentara, Biologie, Ingineria si protectia mediului in agricultura, Masuratori terestre si Cadastru, Masini si instalatii pentru agricultura si industria alimentara.

În urma Dictatului de la Viena, Facultatea de Agricultura din Cluj s-a refugiat la Timisoara, functionand in cadrul Școlii Politehnica. La data de 30 iulie 1945, Regele Mihai I a promulgat Legea 617 pentru infiintarea Facultatii de Agronomie din Timisoara, Lege considerata ca fiind „actul de nastere” al acestei institutii. Cu aceasta ocazie, facultatea a fost dotata si cu o serie de ferme: Timisoara, Ceala-Arad, Voiteni, Teremia Mare.

În urma Reformei invatamantului din 1948 s-a infiintat Institutul Agronomic din Timisoara, care a functionat cu aceasta denumire, in structuri diferite, pana in anul 1990. În timp, Institutul a avut in componenta sa, pe langa Facultatea de Agronomie si o Facultate de Medicina Veterinara si una de Zootehnie.

În prezent, procesul didactic și de cercetare din cadrul Facultații se desfașoara prin patru departamente:

    Tehnologii agricole

    Dezvoltare durabila și ingineria mediului

    Științele solului

    Biologie și protectia plantelor


Pregatirea studentilor de la ciclul de licenta se realizeaza in cadrul a sapte programe de studiu, derulate prin cursuri de „zi” si „IFR” (invatamant cu frecvența redusa, pentru programele Agricultura si Ingineria si protectia mediului in agricultura), cu durata studiilor de 4 ani (exceptie facand studentii de la Biologie, care studiaza 3 ani). În urma examenului de licenta absolvenții obtin titlul de „Inginer diplomat” (pentru programele: Agricultura, Protectia plantelor, Exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultura și industria alimentara; Ingineria si protectia mediului in agricultura, Masuratori terestre și cadastru, Masini si instalatii pentru agricultura si industria alimentara) si de „Licentiat in biologie” (pentru specializarea Biologie).

Absolventilor li se ofera posibilitatea de a-si continua studiile la ciclul de master, in cadrul a șapte programe de studiu: Agricultura ecologica, Tehnologii sustenabile pentru culturi de camp, Managementul inregistrarii sistematice in contextul dezvoltarii rurale, Utilizarea durabila a terenurilor agricole, Biologie aplicata in agricultura, Gestiunea mediului și a resurselor naturale, Protecție și expertizare fitosanitara. Studiile se pot aprofunda cu ciclul de pregatire prin doctorat, avand o durata de 3 ani si finalizandu-se cu obtinerea titlului stiintific de „Doctor in Agronomie”.

 

NEWSLETTER
USAMVBT
Telefon 0256 277 007
Telefon secretariat_agro@usab-tm.ro
Calea Aradului nr.119, 300645 Timisoara, jud. Timis, Romania
Adresa
FacebookTwitterYoutubeInstagram
PlatiOnline
Copyright © 2024 USAMBVT . Web design by Royalty