Avem plăcerea să vă informăm că în perioada 01.09.2024 – 31.10.2024, Drd. Ing. Huiban Florin Adrian (coordonatori doctorat Prof. Dr. Tulcan Camelia și Prof. Dr. Camen Dorin Dumitru) desfășoară un stagiu de perfecționare la Universitatea Novi Sad, Institute of Lowland Forestry and Environment, în cadrul programului Erasmus +, pentru transferul tehnologic de editare genetică la Universitatea de Științele Vieții ’’Regele Mihai I’’ din Timișoara – Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate, specializarea Inginerie Genetică.
CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) este o tehnologie de editare genetică revoluționară, care permite editarea ADN-ului într-un mod precis, rapid și eficient.
Acest proiect de editare genetică constă în câțiva pași:
Identificarea genelor care favorizează patogenii : această etapă implică selectarea unor gene candidate din specii de plop și alte plante, urmând ca omologii acestor gene să fie identificați în genomul speciilor Populus trichocarpa și Populus alba, folosind baza de date NCBI Plants. Au fost alese genele transportoare de zahăr sau sulf, potențial responsabile de susținerea agenților patogeni.
Ținte precise pentru editarea genetică : pentru a facilita editarea genetică, se proiectează ținte CRISPR care acționează la nivelul primului exon al genelor selectate, precum și primeri PCR pentru amplificare și secvențiere. Se asigură ca regiunile țintă să se suprapună cu locurile de digestie ale enzimelor de restricție, acolo unde este posibil, asigurând o precizie mai mare în procesul de mutageneză.
Construirea vectorilor de transformare: țintele CRISPR sunt inserate și pregătite pentru a fi utilizate în experiment. După ce produsele PCR sunt amplificate, se verifică secvențele pentru a confirma prezența țintelor și pentru a valida sistemul de screening al mutațiilor. Această etapă este crucială pentru a se asigura că procesul de editare funcționează corect, înainte de a trece la transformarea propriu-zisă.
Transformarea genetică „in vitro”: cu vectorii pregătiți, se transformă plantele de plop în condiții „in vitro,” folosind complexul CRISPR pentru a introduce modificările genetice dorite.
Screening pentru mutații: testul endonucleazei T7: se efectuează un test de screening al mutațiilor folosind metoda endonucleazei T7, un instrument de diagnostic care detectează și validează prezența modificărilor genetice. Această tehnică este esențială pentru a determina succesul și precizia mutațiilor introduse, oferind o imagine clară asupra rezultatelor.
Prin acest progam, doctorandul Huiban Florin Adrian are posibilitatea de a-și exinde cunoștiințele despre tehnologiile de vârf în domeniul editării genomice. Acest proiect facilitează schimbul de cunoștințe și idei inovatoare, precum și deschiderea de noi colaborări de cercetare pe termen lung.