FacebookTwitterYoutubeInstagram

DGECOLI

Home » Cercetare » DGECOLI

Tipul proiectului

PN III Programul 2, Subprogramul 2.1.- Cecuri de inovare 

OPTIMIZAREA PARAMETRILOR PRODUCTIVI IN FERMA DE VACI DE LAPTE AGROADISI PRIN PERFECTIONAREA ALGORITMULUI DE DIAGNOSTIC AL INFECTIILOR CU E. COLI LA VITEII NOU-NASCUTI SI LA VACI CU METRITE 

Acronim: DGECOLI 

Responsabil de proiect (Furnizor de servicii) – Facultatea de Medicina Veterinara 

Șef lucr. Dr. Pascu Corina 

Echipa de cercetare - Facultatea de Medicina Veterinara 

Prof. Dr. Herman Viorel

Prof. Dr. Catana Nicolae

Asist. Dr. Iancu Ionica Mihaela

Responsabil de proiect – Beneficiar

Dr. Mihai Florin

S.C. AGROADISI SRL Timisoara

Avand in vedere faptul ca, relativ recent, in țara noastra și nu numai, au fost inregistrate cazuri de imbolnaviri cu tulpini de E. coli  de origine bovina la oameni, și mai ales la copii, cu evoluție extrem de grava, am considerat oportune investigații asupra tulpinilor de E. coli  izolate de la bovine din ferma de vaci folosind mai multe metode de diagnostic.

Obiectivele proiectului sunt:

Efectuarea de examene bacteriologice pentru izolarea și identificarea tulpinilor de E. coli de la viței și de la vaci cu metrite din ferma conform metodologiei specifice.

Determinarea prevalenței lui E. coli in ferma  prin cunatificarea cazurilor de diaree neonatala la viței, precum și prin izolarea de E. coli din uterul vacilor aflate in postpartum, inainte de instalarea metritelor postpartum.

Determinarea profilului sensibilitații la antibiotice a tulpinilor de E. coli izolate de la viței cu diaree și de la vacile cu metrite.

Genotiparea tulpinilor, avand mai multe utilizari: identificarea tulpinilor prevalente și a patotipurilor, selectarea tulpinilor pentru obținerea de autovaccin, identificarea tulpinilor virulente noi introduse in ferma, evidențierea genelor care codifica factorii de virulența la tulpinile de E. coli izolate.

Obținerea unui autovaccin (de tip bacterina) cu tulpini virulente izolate din focar.

Aspectele inovative ale proiectului sunt :

-        demonstrarea existenței/absenței unei corelații intre prezența cazurilor de metrite și a cazurilor de diaree neonatala la viței;

-        aprecierea daca examenul bacteriologic efectuat la inceputul perioadei postpartum poate identifica vacile predispuse la metrite;

-        imbunatațirea metodologiei de diagnostic a infecțiilor cu E. coli, folosind, pe langa examenele bacteriologice clasice, unele teste care sa permita identificarea bacteriei E. coli in ferma (teste rapide) și efectuarea de screening a mai multor markeri care face posibila determinarea profilului genetic și al factorilor de patogenitate a unei singure tulpini;

-        obținerea unui autovaccin care poate fi folosit pentru prevenirea diareii neonatale la viței.

Evoluția concomitenta a enteritelor colibacilare la viței și a vacilor cu metrite in ferma ne-a indreptațit sa consideram ca exista o corelație intre cele doua entitați, deși in literatura de specialitate nu se menționeaza acest aspect. Identificarea vacilor in postpartum care au infecții uterine subclinice cu E. coli prin folosirea testelor rapide va avea ca efect limitarea raspandirii infecției la alte vaci sau la vițeii nou nascuți.

Prin folosirea autovaccinului in locul vaccinurilor comerciale se urmarește, din nou, o  mai buna protecție a vițeilor nou nascuți fața de infecția cu E. coli, autovaccinul fiind relativ ușor de obținut, cu costuri mici, bine tolerat de animale și cu capacitate imunogena buna.

 

Raport de impact CI_2018

NEWSLETTER
USAMVBT
Telefon SECRETARIAT:
+40256277008
+40256277118
Clinici Veterinare:
+40256277012
Telefon secretariatfmv@usvt.ro
office@fmvt.ro
Calea Aradului, nr. 119, cod poºtal 300645
Adresa
FacebookTwitterYoutubeInstagram
PlatiOnline
Copyright © 2024 USAMBVT . Web design by Royalty